Flow; eenheid van lichaam en geest

Om te beginnen een definitie van het begrip 'Flow': het proces van totale betrokkenheid bij het leven, waarbij spontaan creativiteit en genot onstaat, de staat van optimale ervaring. Creativiteit komt vanuit ons essentiële zelf niet vanuit ons denken.

Zoek naar flow

Er zijn van die momenten waarin je helemaal opgaat in wat je aan het doen bent- of dat nu het schrijven van een artikel is, het meedoen aan een hardloopwedstrijd of het zorgen voor een ziek kind. De Amerikaans/Hongaarse psycholoog Mihali Csikszentmihalyi ontdekte dat menesen het gelukkigst zijn als ze dingen doen waar ze al hun aandacht- hij sprak over 'psychische energie'- voor nodig hebben. Hij noemt die staat flow.

Flow is hét geheim voorde beste soort ervaringen en de meest vervullende manier om je tijd te besteden. Jedenkt misschien dat comfort en ontspanning het gelukkigst maken, maar juist het tegenovergestelde is waar. Juist de moeilijke en uitdagende dingen zijn goed voor ons. Voor een flow-ervaring is het de kunst precies de grens van je kunnen te vinden: het punt tussen de uitdaging die je aangaat en de vaardigheid die je daarvoor nodig hebt.

Flow-ervaringen

Ook bij flow-ervaringen heeft het sociale aspect meerwaarde. Wetenschappers ontdekten dat een groepsactiviteit  veel vaker tot flow leidt dan iets wat je in je eentje doet. Dit is één van de redenen dat ervaringen uitwisselen met vrienden zo leuk is. Als je vertelt, luistert en reageert, bevind je je in een interactieve flow.

Flow is voor iedereen bereikbaar;als je maar bereid bent om uit de schaduw te stappen en bewust tekiezen voor worstelingen en uitdagingen. Want dievormen en cruciaal onderdeel van een waardevol, gelukkig leven.