Zen beoefenen

Als we zen beoefenen, leren we vriendschap te sluiten met elk aspect van onszelf en anderen. En zodra je je richt op alles wat het leven brengt en daarvoor openstaat, wordt elke dag een goede dag waarop je in staat bent om vol liefde naar de ander te kijken.

Waarom geduld liefde is..

Bij zowel zen als de liefde gaat het om geduld. Liefde zonder geduld is niets. Je zou kunnen zeggen dat geduld liefde is. Zonder geduld krijgt liefde nooit tijd om te kunnen groeien. Zen leert ons dat er zonder de bereidheid vol te houden en te oefenen eigenlijk niets tot stand kan komen.

Het leven en de liefde overkomen je in een seconde, maar het kost voorbereiding om er klaar voor te zijn om ze te ontvangen.

Laat de controle los

Vanuit zen- oogpunt moeten we ophouden te denken dat de liefde die we zoeken van buitenaf komt, maar het vermogen ontwikkelen om liefde te geven en te ontvangen vanuit een ander standpunt. Tijdens een zenmeditatie komt alle energie vrij die we gebruiken om ons voor onszelf te verbergen.

Alle geheime angsten, twijfels en haat die we hebben opgekropt, komen boven en smelten weg. Ze worden vervangen door het medeleven dat onvermijdelijk vrijkomt als we gaan zitten en ademen. Als we gaan zitten, openen we onze eigen schatkamer.

De meeste mensen proberen echter eerst de schatten te vinden die een ander hun kan geven. Als we op die manier omgaan met relaties, komen we als bedelaar en zien we de ander als leverancier.

Controle- wat wij liefde noemen binnen een relatie, is vaak niet meer dan iemand hebben die zich op een manier gedraagt waar wij ons goed bij voelen. En als hij dat niet doet, grijpen we alles aan om macht over hem uit te oefenen, hem te veranderen.

Niet bewegen

Om de hectische behoefte op te geven om onszelf, anderen en alles om ons heen in de hand te houden, krijgen wr bij zen- oefening de instructie: ' niet bewegen'. Normaal gesproken bewegen (reageren) we de hele tijd. We laten de dingen zoals ze zijn en laten ze verschijnen, zich ontwikkelen, verdwijnen en weer opduiken naar gelang het gebeurt.

'Niet bewegen' is een diepgaande instructie, zowel bij meditatie als binnen relaties. Vaak klampen we ons vast aan wat niet meer bij ons past, of proberen iets te krijgen wat misschien wel helemaal verkeerd is.

Niets doen

'Niets doen' is een aanvulling op ' niet bewegen' . Het is een actieve eis: als je zit en niet beweegt, doe dan niets. Laat de controle los. Als je in de knoop zit in je relatie probeer niet los te komen, ga geen strijd aan, doe niets, maar laat de controle los.

Al dat bewegen is een verdedigingsmechanisme dat ons toestaat om niet te hoeven zien wie we werkelijk zijn, en hoe we ons binnen een relatie opstellen.  Op die manier hoeven we ook de ander niet echt te zien en ons niet open te stellen voor liefde.

Liefde heeft niets te maken met de ander veranderen, zodat hij aan onze wensen en dromen voldoet. Dat is egocentrische manipulatie. Liefde is heel iets anders.