Ripple effect

Een minieme beweging kan een groot effect hebben.

Kijk je naar het water waarin een eend zwemt dan zie je om de eend allemaal kleine cirkels die langzamerhand het hele meertje in beweging brengen. Het is prachtig en betoverend om er naar te zitten kijken. Op allerlei manieren wordt deze metafoor ingezet. In coachtermen wordt het bijvoorbeeld vaak gebruikt: als jouw klanten hun levens veranderen of verbeteren hebben zij op hun beurt effect op hun omgeving.

Voorbeeld: als je iemand plastic op ziet rapen, raap jijzelf ook ineens wat op, of gooi je je rommel niet op straat. Mensen zijn sociale dieren en erg beïnvloedbaar. Het werkt evengoed andersom. We sukkelen wat door met maatschappelijke veranderingen en duurzaamheid. De reden is dat we door 'slecht gedrag van anderen', onszelf vrijspreken. We eten te veel, gooien te veel weg enzovoort.

Het ripple effect gaat over inspiratie en beïnvloeding. Altijd in naar buiten bewegende  steeds groter wordende cirkels. En positief, altijd.

Maar vaak is de innerlijke uitleg, anderen verbruiken meer  of 'ik doe het beter'. Bedenk elke dag in welke cirkels jij zit en waar je uit kunt stappen. Create your own ripple!

We doen wat we kunnen en willen, maar we laten niets achterwege.En dat is niet genoeg.