Het land waar je alles verliest..

Tagore is een wijze uit het Oosten.

Hij schetst een verhaal van een koning, die houdt zich in zijn kamer onbereikbaar, voor iedereen verborgen, zodat de mensen de meest wilde ideëen over hem hebben. Sommigen beweren zelfs dat hij helemaal niet bestaat. Ook de mooie koningin kan hem niet zien.

Ten einde raad ontvlucht ze het paleis, maar hij gaat haar niet zoeken. Hij blijft in zijn donkere kamer. Zelfs wanneer ze in gevaar raakt, komt hij niet in actie. Geen wonder dat ze hem onverschillig vindt, ' wreed' en 'hard' als een steen?

Hij vertrekt geen spier.

 

Tweede akte

Dan besluit ze wanhopig net zo lang te blijven wachten tot de koning haar komt halen. Uiteindelijk, echter, in een donkere nacht waarin de wind klaagt, ' wast ze haar tranen in de bodemloze duisternis'.

Ze ziet ineens hoe verwaand en trots ze eigenlijk is. De koning is koning, niet zij. Hij dient niet naar haar toe te komen; zij moet naar hem gaan. En ze staat op en gaat terug. Op de lange, harde weg naar het paleis, die ze gaat ' omwille van hem', begint ze al zijn nabijheid te ervaren.

' Een koning, hoe groot ook, moet wel buigen voor de mens die zich overgeeft.'

Derde akte

'Onderweg naar het paleis legt de koningin haar sjieke kleding af en voelt zich steeds vrijer: 'Ik ben nu zijn dienares, niet langer koningin.'

Als ze bijna bij het paleis is, schampert iemand dat zijne majesteit niet eens een muziekorps heeft gestuurd om haar te begroeten. Maar zij wijst op de gloed van de hemel en de geuren van de bloemen die haar verwelkomen.

Ze gaat de donkere kamer binnen. Eindelijk ontvangt ze het verlangen van haar hart; ze ziet de koning, weerspiegeld in haar liefde voor hem. En de vorst neemt haar mee naar buiten, naar het licht.

Waarvan akte

Waarom worden gebeden niet verhoort?

Om ons te verlossen van zelfmedelijden en trots, zodat we niet met lege handen teruggaan naar onze grote liefde en onze liefde in onszelf ontdekken.

Om weerstand te bieden aan de verleiding mensen te helpen en alles op te lossen; waardoor ze nooit tot zelfkennis en ware liefde zouden komen, en hem nooit in hun leven zouden ontdekken en daarmee het geheim van het bestaan.

Een hulpverlening die niet helpt, en  om je op deze manier  tot spirituele groei en volwassenheid te brengen.

Stilte is een antwoord op alle gebeden.