Het pad naar vrede

 'Handleiding van het pad naar Vrede '  in pdf- bestand vraag het aan Alice Bekelaar facebook of  stuur een email ,met het verzoek naar Alice.bekelaar@ gmail.com

--------------------------------

www.mirmethode.nl  vredesinitiatieven  in Nederland, België en de rest van de wereld

Artikel 117: 'Vrede verbindt ' te downloaden in   pdf- bestand 

Boek: Waarom ben ik in vredesnaam op aarde? Mireille Mettes

--------------------------------

Boek: Vrede kun je leren     David van Reybrrouck

------------------------

Vrede

Als je de vrede van het Zelf hebt gevonden,
zal die zich moeiteloos uitstrekken naar het persoonlijke vlak.

Als je zelf niet in vrede bent, hoe zou je dan vrede in de wereld kunnen brengen?
Geluk komt voort uit Vrede en kan alleen bestaan als het door niets wordt verstoord.
Elke verstoring wordt veroorzaakt door gedachten die in het denken opkomen.
Als het denken afwezig is, is er volkomen Vrede.

- Ramana Maharshi

 

Vrede kun je leren

Vrede is een vaardigheid, een levensstijl waarvoor we ons dagelijks moeten inzetten.

'Soft is dat je gelooft dat je iets nieuws kunt krijgen door steeds meer van hetzelfde te doen; dat je terrorisme zult tegengaan door uitsluitend de beveiliging en controles te vergroten; dat je de existentiële angsten van de burgers zult bezweren door soldaten in de stad te laten patrouilleren; dat je verlies aan gevoel kunt verdoezelen door pillen voor te schrijven; dat je armoede onder de bevolking zult wegnemen door kwistig te zijn met brood - zij het niet voor iedereen- en spelen; dat je door kinderen achter eencomputerscherm te zetten, goed zult maken dat je niet meer weet hoe heerlijk het is om je met elkaar te vermaken of buiten te spelen; dat je door het onderwijs competitief te houden- waardoor een deel van de leerlingen in de kou blijft staan- iets anders zult bereiken dan een wereld van competitie en nederlagen!

Soft is degene die hardnekkig de oude, soms heel achterhaalde recepten voor de dag neemt en zowel weigert zijn eigen opvattingen onder de loep te nemen als te kijken naar wat nieuwe methoden en wetenschappelijke onderzoeken ons laten zien.

Wat ons in de problemen brengt is niet wat we niet weten, maar wat we zeker weten en niet waar is.

In Vredesnaam

 Het begint altijd met een zingevings- vraag : Waarom ben  ik in vredesnaam op aarde? 

Wij mensen knappen het meest op wanneer we weten wat we te doen hebben in ons leven. Als we onze missie, onze levensvervulling hebben gevonden. Als we weten waarom we in vredesnaam op aarde zijn.

Hoe komt het dat veel mensen niet meer ten volle leven? Hoe komt het dat mensen zich kleiner houden dan ze eigenlijk zijn?

Het gaat  erom dat we de moed terugvinden om ons ware potentieel te zien. Dat we her- ontdekken welke bijzondere vermogens er in ons schuilen. We herinneren ons weer hoe helder we konden zien, horen en voelen en gaan weer ontdekken dat we niets liever willen dan dat weer te ervaren. Dit krachtige potentieel vormt onze hartsenergie. Ontdek wat jouw typische eigenheid is en hoe jij dat kunt inzetten voor je leven en in het belang van anderen.

Geweldloze communicatie

De 'taal van het hart' omvat niet alleen een woordenschat waarmee we tot uiting kunnen brengen wat we innerlijk ervaren, maar is ook een middel om aan te voelen wat anderen ervaren. Onze vroegste lessen in menselijke communicatie draaien om de bevestiging van onze ouders dat onze emotionele ervaringen echt zijn.

Een ouder leert het kind als eerste woorden waarmee het zijn lichamelijke gevoelens kan onderscheiden: gekwetst, boos, blij, liefdevol, verdrietig. Elk woord dat het kind op deze manier wordt aangereikt en verankerd wordt in een lichamelijk gevoel, helpt het kind een basis te vormen om zijn gevoelens tegen anderen te uiten.

Geweldloze communicatie is gebaseerd op  taal- en communicatievaardigheden die ons in staat stellen menselijk te blijven. Een taal vanuit het hart!

Hoe komt het dat we van ons natuurlijk mededogen vervreemd raken, waardoor we gewelddadig worden en anderen uitbuiten?

Hoe komt het dat mensen onder de moeilijkste omstandigheden compassievol blijven?

Hoe kunnen we onze relaties in een nieuw licht zien als we geweldloze communicatie gebruiken om te luisteren naar de diepere behoeften van onszelf en de ander?